Yangın merdiveni, yangın esnasında insanların hızlı bir şekilde ve güvenle boşaltma edilebilmesi derunin dirimsel öneme sahiptir. Tetkikat yangın başlangıçladıktan yalnızca 3 dakika içinde yangın mahalinin dumanla dolduğu ve 6 dk bağırsakindede alevlerle kaplandığını ortaya koymaktadır.
Turfa gestaltlarda bina hariçlarına çelik yahut yanmayan malzemelerden yapılan yangın merdivenleri, yeni strüktürlarda (mektep, tuzakışmutaş merkezi veya benzeri binalarda) ise binaya komşu şekilde bayındırlık edilen beton merdivenleri şeklinde bile bulunabilmektedir.
Bundan dolayı yangın merdivenlerinin takkadak her yerde, özellikle bile makro binalarda olması kişilerin sevimli kaybı evetşamadan felaketlerden uzaklaşmasına da katkı sağlamaktadır. Buna bakılırsa yangın merdiveni yönetmeliği kapsamınca yangın merdiveni şartları da yine oluşturularak çoğu yerde yangın merdiveni zorunluluğu da getirilmiştir.
Yangın bapsı kilidi kapıların en önemli aksesuarlarından biridir. Bapnın spontane kapanmasının ardından kilit devreye girer ve esrar ile ısının karşı tarafa geçmesini önleyecek önlemi allıkır. Bu önlem kapının pıtrakı sertya kapanmasını sağlamaktır.
Yangın baplarında ivedi durumlarda dâhilen dışarı sevap aksiyon kelam konusu olduğu için, insanoğluın ürkü bara dokunur dokunmaz yangın bapsı kilidinin açılması ve lafız konusu harekete cevaz vermesi gerekir.
Resmi gazetede gösterilen ve yürürlüğe giren yasalara bakarak, yangın merdivenleri net daire düzlükı 150 metrekare’den lüks ve ansızın bir küme makamı olan umumi binalarda, yamaç adeti 4’ten zait olan tüm mimarilaşmalarda yangın merdiveni yapılması ıztırari kılınmıştır.
Yeni yahut çıkma binalarda görebileceğiniz yangın merdiveni hangi kriterlere bakılırsa üretilir, yangın merdiveni standartları nelerdir gibi soruların tarafıtlarını düşkünlük ediyor olabilirsiniz. İlgili merciler aracılığıyla kesifı bir şekilde denetimleri meydana gelen yangın merdivenleri betonarme gestaltlara bakarak çok elan yumuşak ve dayanıklı olan çelik malzemelerden üretilmektedir.
Tütün sızdırmaz özelliğe iye olmaları çevresı ile yangın anında insanların tütün zehirlenmelerinden de korunmasını sağlamlar. Müstacel çıkış kapısı ismi ile bile malum bu baplar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde berenarı geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birgani binada bulundurulması mecburi hale getirilmiştir.
Yangın Kapıları ısı ve kötü sızdırmadığı dâhilin insanların Yangın kapısı istanbul dumandan zehirlenmesine mahzur olan acil perese kapı modeli olarak bilinmekte, Yangın Yönetmeliği kapsamında az daha cümle kalaba olan binalarda kullanılması zaruri kılınmaktadır.
Yangın merdiveni ile müntesip yasal düzenlemelerde yangın merdiveni standartları konusuna da bileğinilmektedir. Projelendirme çkızılışmalarında yangın merdiveni standartları da temel cebinır.
Yanma ve ısıya dayanıklı yangın çıkış kapısı, yangın yayılmış olsa üstelik yamanı fek ve alevleri bir süreliğine engelleme özelliği sebebiyle emin dünya oluşturur.
Müstacel çıkış kapıları, yangın esnasında yangının yayılmasını önleyen ve insanların emniyetli bir şekilde tahliyesini sağlayıcı hayati öneme iye bir yapı elemanıdır.
Nitelikli malzemelerden üretilen yangın merdivenleri, ihtiyaç halinde binadaki kişilerin tahliyesini sağlayacak ve gerektiğinde müdahale ekiplerinin bu yoldan binaya başlangıçine yardımcı olacaktır.
Bu önlemler kapsamında müstelzim noktalarda muayyen bir müddet ısı ve sıcaklık intikaline direnebilecek yangın bapları kullanılır. Yangın baplarının 4 işçiliklevi[bileğemektir